Petter - Ett förvirrat IT-barn av vår tidJag skulle införskaffa en ny mobil och en ny digitalkamera efter att blött ned den gamla i Atlanten. I dag är det så enkelt att med några knapptryck både beställa varan, betala den med ditt Visakort och vips få den ned-dunsandes på din dörrmatta efter ett par dagar. Men är det så enkelt? Jag vet att det är en härlig klyscha att dra till med, men var det inte enklare förr?(Eftersom jag snart fyller trettio finner jag det legitimt att göra anspråk på den frasen).

Jag surfar in på Pricerunner(finns även kelkoo, prisjakt osv.) som har en förbannat bra funktion, den jämför priser utan att jag själv slipper surfa(eller springa) mellan olika butiker. Tänk jag slipper ta bilen upp till Lillänge och gå på Elgigantet, On off och Expert och jämföra  Kameror, allt finns där på en och samma sida. Med vart uppstår då problemet?

När du surfar runt på nätet, inser du att det inte bara finns ett hundratal olika digitalkameror, utan tusentals kameror, som har olika funktioner och kvalitéer. Vill jag ha en liten kamera som inte ger så bra bildkvalité, men som jag kan ta med mig överallt eller en lite större, som ger bra jättebra bildkvalité men kommer jag verkligen orka ha med den i fickan?

Plötsligt hittar jag kameran jag vill ha en Fuji finepix men när jag surfar in på olika recensionsidor inser jag att release-datumet var för mer än 6 månader sedan och det borde därför komma in en uppdatering av kameran när som helst, SKA JAG VÄNTA ELLER SLÅ TILL? Jag fortsätter mitt surfande och hittar flera auktions-siter. Bl.a. Tradera och Ebay, Ebay har betydligt billigare priser så jag fastnar på den hemsidan. Det Finns Direkt-köp på Fuji Finepix ligger på ca 1000 lappen billigare än i Sverige. Men tittar jag på auktionerna kan jag spara in ytterligare några hundralappar, men då måste jag vänta. Om tre dagar går auktionen ut. Ok det är värt att vänta, jag väntar.  Tre dagar senare…Satan jag förlorade auktionen, någon satt budet en dollar högre än mitt bud. Jag hade sparat in nästan 1500:- om jag vunnit auktionen. Och nu kan jag inte längre köpa kameran för nästan 500:- mer. Jag har gjort det till en principsak…hmmm .. nu måste jag vänta ytterligare fyra dagar innan budtiden för nästa auktion går ut….

Nu har det gått 10 dagar och jag har fortfarande inte köpt någon kamera, jag har spenderat säkerligen minst 12 timmar på att leta efter en kamera…om tid hade varit pengar blir detCa 1400:- (runt 120:-/h).  Jag har alltså inte sparat in ett skit på att sitta och buda på Ebay.Och nu efter 10 dagar, känns den där satans Fuji kameran  skitgammal det måste finnas
Något nyare mer spännande på marknaden som kommer vilken dag som helst? Något som blänker mer än andra kameror, som har en lyster och rentav en personlighet som stämmer in på hur jag är som person. Så känner någon till en kamera som ständigt  gillar att försätta sig i nya situationer, zoomar lika snabbt som jag springer och älskar att göra yoga tidiga mornar till ett jävligt billigt pris, Please lämna en kommentar!

Bröllopsbestyr

Sitter här denna sena timma med Lena och planerar bröllopet. Vi skriver listor, lappar, googlar och runt i köket springer en förvirrad toastmaster som nu insett att hans roll i det hela är mycket större än han kunnat ana.


Så här såg Lena ut på möhippan i måndags. Hur kommer hon att se ut som "riktig" brud nästa lördag?


Dagens byggbild 22/7

Efter några eländiga regndagar vaknade vi upp till klart väder, dock lite kyligt men inget regn! Plåten till taket kom igår och nu är snickarna i full gång!


Pedagogen har talat: Diesel brinner, bensin exploderar!

Min bil har stått oanvänd i över en vecka. Sista gången jag åkte från stan upptäckte jag att det var närapå tomt på bensin så nästa gång jag åkte in tankade jag en 20 l-dunk med bensin men glömde att fylla på när jag kom hem. Under helgen användes därför bensinen till en båtutflykt... Nu har Petter kommit hem och skulle iväg och arbeta på förmiddagen och vi gjorde då upptäckten att ingen bensin fanns tillgänglig.

I en paus från bygget hittade Einar en dunk med några liter bränsle som han hällde i tanken. Under tiden han hällde blev han misstänksam eftersom det såg ut som det skulle kunna vara diesel... Vid närmare efterforskning (doppade en papperstuss med vätskan och tände på)  kunde han konstatera att det VAR diesel! (Diesel brinner, bensin exploderar fick jag lära mig. Tack.) Einar, som inte var på sitt bästa morronhumör eftersom regnet som vräkt ner under två dagar, har börjat krypa eller närmare bestämt forsa in i huset, in genom alla små hål som finns i plasten som täcker taket, blev inte mer munter av denna "incident". Einar stressade tillbaka mot bygget och sina försök att täppa till alla hål och Petter och jag förstod, utan ord, att detta med dieseln i min bil, ja, det fick vi ordna själva.

Petter ringde Bil-City som vi brukar anlita. De rekommenderade att vi kom in med bilen för att tömma den på diesel. Jobbigt, jobbigt att bogsera tyckte jag. -Nej, ring Gunnar istället, han kan sånt här! (Han har hjälpt Petter och mig i bilknipor förut). Petter ringde och fick det svar jag ville ha: "Inga problem, fyll på tanken med bensin så är det lugnt. Det kan t o m vara bra att blanda lite diesel i bensin. TACK Gunnar!

Till Stina: Nu är du inte ensam. Nu kan du bilda en klubb med din far. Men ta inte upp detta med honom förrän regnet avtagit och huset är tätt!


I morgon ska jag fylla på BENSIN på dieseln!

Lillprinsen 4 år!

I torsdags rymde vi från bygget ner till stugan och lämnade våra kära snickare ensamma. Förresten var det nog skönt för dem att få arbeta ostörda i några dagar. Innan vi lämnade stan gjorde vi lite nytta och åkte till Storsjökök för att se ut vårt nya kök. Det var en enkel match eftersom jag redan innan bestämt oss efter att ha sett ut det på internet - ville bara försäkra mig om att det stämde i verkligheten.

På kvällskvisten var vi nere i stugan och efter uppackning åkte vi ner till Gnarp och hämtade Petter och Lisa som kom med buss från Stockholm. Jätteroligt att äntligen få träffas igen! Väl tillbaka i stugan kom Lena, Johan, Liam och Gabriel som fått låna Maries stuga under helgen. Skönt för dem att få rå sig själva även om det blev en del stök eftersom avloppet frusit sönder i vinter och det blev nu en del problem med disken...

I dag fyller Liam 4 år och vi var alla uppe mycket tidigt och sjöng "Ja må han leva....".Liam blåser ut ljusen på födelsedagstårtan med blåbär och smultronÄr man en liten prins som fyller 4 år vad passar då bättre att få i present än golfklubbor med bag...

På hemvägen hämtade vi virke, tak m m hos bror Ove i Ljungaverk. Äntligen fick vi träffa Helena och Tomas lille Edward. Hur söt som helst! Lätt att förstå hur mormor och morfar där känner det. Ännu en liten prins alltså! Om en månad är det dags för dop i Torps kyrka, då ska vi vara där!

Nu är vi hemma på ön igen. Lisa är åter hemma i Stockholm  och Petter följde med oss hem. Vi ska nog hitta på lite "sommarjobb" åt honom... utan problem!


I kväll var vi unga!

I kväll fick jag order att var ombytt och klar för en hemlig MC-tur kl 19.00. Sagt och gjort, klockan 19 var jag klar så vi drog iväg med 19.15-färjan över sjön. Vi hamnade till slut på Stocke-Titt, Frösön där de hade spelmanskväll med allsång. Det var detta min kära man ville överraska mig med. Han vet ju att jag diggar allsång... Är det inte för rart? Jag blev också bjuden på smarrigt fika som var lite väl tilltaget. När vi mulat i oss godsakerna och börjat titta oss omkring konstaterade vi snart att det är inte ofta man känner sig ung på tillställningar nu för tiden!


En mycket uppskattad utflykt till Stocke-Titt


Till och med min gamla gubbe var ung denna kväll


Hustrun såg ju ung och raffig ut som vanligt!

Snickarna i närbild

I dag, min andra semesterdag, kronprinsessans 32-årsdag, vaknade jag till ett strålande högsommarväder. Klev snabbt upp och åt frukost och skyndade ut för att påbörja gräsklippningen som skulle ha varit gjord för några dagar sedan. Samtidigt som jag startade gräsklipparen vaknade flugorna till liv och attackerade mig. Det var stört omöjligt att klippa färdigt då de små odjuren kröp in i ögon, öron och en ettrig sak fick jag ner i halsen! Dock har jag nu lyckats klippa färdigt precis innan en kraftig regnskur intog Norderön och efter denna pärs besökte jag snickarna för att se hur de sköter sitt jobb! Erik har också börjat semestern denna vecka och är här och jobbar...

Snickar-John


Snickar-Lars


Snickar-Erik


Snickar-Einar


"Det står ju i bloggen!"

När vi var hemma hos Lena, Johan och pojkarna tidigare idag var jag (förstås) nyfiken på hur Lena haft det i Västerås. Hon har ju varit på resande fot helt själv en hel helg, utan man och barn, bott på hotell, träffat en massa spännande människor som ska tävla i Talangjakten 2009 och andra med för den delen... så jag bad Lena berätta om hur det varit på resan. -Jo, det var kul men det har jag skrivit om i bloggen!
OK. Varför satt vi där??? Det kändes lite, eller ganska mycket, gammaldags eller rent av antikt att sitta där i deras soffa i deras trerummare och umgås när man kunde sitta här hemma i köket och läsa hennes blogg. Ska aldrig ställa en sån fråga mer. I alla fall inte förrän jag först kollat vad som står i bloggen!


Helg i stugan med Liam


I fredags eftermiddag åkte Einar, Liam och jag ner till Ragvaldsnäs. Lena åkte till Västerås för att träffa coacher, sponsorer och de övriga tävlande i Talangjakten 2009. Fredagen var regnig men eftersom det var vår resdag spelade det ingen roll... Lördagen blev kanonfin och efter att ha hämtat farmor Greta i Njurunda gjorde vi en utflykt till Skatans fiskeläge där vi köpte rökta räkor och Greta bjöd sedan på glass. Vi fick också titta på "Sjöräddarnas" räddningsbåt s om kom till bryggan precis när vi kom. Einar och Liam gick ombord och hade ingen lust att kliva av. De hade nog velat åka med en sväng båda två.

På kvällen grillade vi med Gerd och Lars och vi satt ute i solen och njöt. Till förrätt blev det rökta räkor med aioli...

Söndag var en slöardag och Liam byggde koja i halva vardagsrummet. Han tvingade ner mig och Einar under soffbordet där vi skulle ligga och mysa... Gammelfarmor klarade sig hon, lite orättvist kan man tycka. Hon fick sitta och mysa i soffan och titta på film... Efter en stund var jag tvungen att ge upp och laga mat istället. Einar somnade...


Liam äter "lördagskex" som Elisabeth Larsson köpt till honom.På hemväg idag var vi till Bergsåker och tittade på plåt till taket. Där gjorde Liam en ny bekantskap. Han var lite fundersam över om det var en riktig människa inuti rustningen.


I Borgsjö åt vi lunch och där träffade Liam denna man som välkomnade oss in till restaurangen...
Lite suddig bild...

Vi har också träffat bror Ove på snickeriet där vi hämtade gipsskivor och annat till bygget. Hälsade också på mor och far på Utsikten. Pappa fick en del utskrifter av min blogg så han får se hur vi far fram på Norderön. Vi ska se till att han och kanske också mamma, får komma upp och hälsa på snart.

Johan fyller 32 år idag så vi gratulerade honom när vi lämnade Liam.

Vi åkte från Ragvaldsnäs strax efter 08.00 i morse och var hemma 16.15. Det tar sin lilla tid att komma hem!

Petter - från Chicken dance till sengalesiska piroger

En större hamn skiljer sig mycket från den relativt homogena världen som man ser utanför. på en och
samma kajplats kan man se Kineser som sitter på backen och syr ihop ett helt fiskenät förhand samtidigt som
gigantiska HI-tech transformer kranar lastar av holländska "flytande fabriker" som trålar, fryser
och tom konserverar fisken på ett och samma skepp. Las Palmas som vi förknippar med svenne-charters
och Cola fanta sprite på Las Canteras är också en plats med en gigantisk hamn som i dag sakta är utdöende.

Fisket har drastiskt minskat och de båtar som fiskar ´ser ingen anledning längre att lasta av den här när det är mycket billigare i Afrika. afrikanerana ser självklart detta som positivt eftersom handelsvägarna äntligen är på väg att öppnas till Europa. Att exportera en vara till Europa har tidigare nästintill varit omöjligt pga handelsembargon och andra handelshinder.

När jag tar flyget över 1h till Mauritaninen från Las palmas blir det påtagligt hur nära Afrika är. jag har hamnat av en tillfälllighet på detta plan för att dokumentera ett fiske i förändring och motsättningarna mellan det småskaliga och det industriella fisket. Meningen var att jag skulle åka över med en dansk trålare till marocko men efter ett långvarigt motorstopp blev det flyget över till Afrika istället. Jag skriver mer när filmen är klar, ni får hålla tillgodo med lite bilder än så länge!


En KInesisk trålare t.v och en Dansk t.h. under reparationKineser på trålaren som lagar till Dumplings


En kinesisk riskokare


Jag blev varnad av de spanska reperationsarbetarna att äta deras mat med tanke på hygienen ombord.
Men jag kunde inte låta bli....


ute på fisketur
En Senegalesisk Pirog ute på havet i Mauritanien nära staden Nouadhibou på jakt efter sardiner.
Piroger i hamnen i NouakchottStranden NouakchottEn typsik avlatsning i Nouakchott


En ful-lastad bil.

Dagens byggbild 7 juliI kväll kom Erik ut till ön och hälsade på och tittade på hur det går med bygget.
Om några veckor börjar han sin semester och då vet han vad han har att göra!Dagens byggbild 5/7

  
John har varit ledig tre dagar denna vecka. Trots detta har det gått framåt med bygget.
Lars och Einar har knegat på bra!

Mina pelargoner!

Jag förstår ju att ni ofta funderar på vad det blev av med mina pelargoner. Här kommer svaret. Några morgonbilder från uterummet.

Just nu pysslar jag speciellt om två skott som jag köpte på tradera i våras. Ett är en ljus-ljusrosa gammaldags pelargon som jag minns att farmor hade när jag växte upp. En annan pelargon heter red rosebud och har inte slagit ut än men varje blomma i blomställningen kan liknas med en ros har jag sett på bild. Det ska bli spännande att se. Just nu har den fyra knoppar! Jag återkommer med bild när den slagit ut. Visst blir man glad av pelargoner! Börja samla du också! Synd bara att det är så kort tid de blommar men det är härligt att få gå och längta också! Vad lite det behövs för att bli glad. En liten pelargon...

Jag lägger också till en bild på en tomatplanta som jag köpte igår (Buketten, Lillänge). Kunde inte motstå den. Jag har ju lagt ner min tomatodling men varför hålla på när det finns så här fina exemplar att köpa. Visst är den söt? Man kan ha den stående mitt på bordet och sen är det bara att ta för sig...

Förvirrad kvinna med solsting???

Slutet är nära. Snart är det kört. Hur långt ska ni låta det gå innan jag blir satt i husarrest eller i alla fall få göra en ordentlig "Mini Mental Test" hos farbror doktorn. Att jag klarar mig relativt bra till vardags och i arbetslivet förvånar mig ganska ofta. Snart lär det fårvåna min omgivning också. Inom kort kommer de på mig! Hon är inte den hon utger sig för att vara!!!

I går skulle jag gå från min arbetsplats på Köpmangatan (nära begravningsplatsen) in till stan för att köpa mig en sallad till lunch på Törners konditori där de gör stans bästa sallad. På väg till stan träffade jag Mona som jag arbetat med tidigare och vi gjorde sällskap in mot torget. Där skildes vår väg och Mona gick upp mot Handelsbanken och jag... jag vet inte men jag skulle ju ta vägen mot Törners som nu när torget byggs om endast har en enda väg som ligger långt ner på torget. För att få arbeta ifred är hela torget inhängnat med typ kravallstaket så ingen människa ska komma igenom... men vad händer? Jo jag gick tydligen i djupa tankar och utan att ha en aning om hur det gick till hamnade jag inne hos byggubbarna och stenläggarna. Jag reagerar inte heller direkt utan tänker: "Oj vad fint det blir där" och... "där kommer det att bli fina planteringar". "Så här nära bygget har jag aldrig varit". Jag stöter 
t o m ihop med en byggare och DÅ, just då ser jag 20 m nedanför... där går en ström av människor! Bakom ett högt staket! Då är det precis som jag vaknar upp... "Men herregud här går ju jag!" "Här får jag väl inte vara"!  Då var jag nästan framme vid cafét och jag skämdes fruktansvärt! Bad snällt en byggarbetare att släppa ut mig ur inhängnaden och han var förstående och tittade medlidande på mig när han lyckades flytta på ett stort staket så att jag kunde slinka igenom. Han undrade nog hur det stod till med mig, och det gör jag fortfarande. Kan det vara solsting kanske???

Nisse Shaman?-Lisa


Jag hade en lite märklig dröm i morse.. Den utspelade sig i köket i huset på Norderön.
Jag sitter i kökssoffan och Lena kommer vitklädd och änglalik in med en vacker kvist med
vita blommor. Hon ger den till mig för att hänga upp på väggen. Jag vänder mig om och
blir förvånad över att en juldekoration hänger kvar, en rund grön krans med röda blommor.
Jag tar bort den och hänger kvisten där. Sedan får jag beslutsångest och tänker att jag kanske
helst vill hänga den lite längre bort på en annan spik. "Men den ska väl vara där, där kransen var"
"Nej men varför inte pröva något annorlunda det är väl ingen som kommer tycka det är fel, eller"?
 Liknande tankar susar omkring i huvudet och jag blir alldeles yr och sätter mig ner i kökssoffan
igen. Då hoppar Nisse, som är minst dubbel så stor som vanligt upp i mitt knä, lägger tassarna
på mina axlar, tittar allvarsamt djupt i mina ögon och börjar tala med högtidlig och mörk stämma.
Han säger att jag inte ska fundera så mycket på vad som vore bäst i andras ögon, eller vad som
vore mest praktiskt, jag måste följa mitt hjärta, jag måste göra det som känns bäst för mig.

Jag vaknade upp och kände mig nästan hypnotiserad. Hade en massa andra märkliga drömmar
som jag inte har lust att ta upp här, men jag kan säga att många bitar verkar falla på plats för mig
just nu. Kvavt och åskkänningar i Stockholm idag. Verkar bli en sömning dag.
Kramar till alla från Lisa.


RSS 2.0